Tüm zamanlar UTC + 2 saat
Fosforik Asit Hakkında
Yetkili: Moderatör
| Yazar | Mesaj |
|---|---|
|
TPF Tecrübeli Üyesi
Kayıt: 14.10.2006 07:40 İleti: 9827 Yaş: 48 Konum: İzmir |
|
|
Alıntı:
Burak'ın belirttiği Nitrik asit'in sulama suyunda tavsiye edilmesinin sebebi, aşağıdaki denklemden kaynaklanıyor:
HNO3 + (H2O) <---> H+ + NO3 (nitrat) Sonuçta Ph düşer ve bitki besini olarak nitrat açığa çıkar. Barış bilgiler için teşekkürler, zaten en çok bu sistem sera'larda sebze veya bitki yetiştirmede kullanılıyor. |
|
| Burak Söylemez | |
| Sayfa başı |
|
|
..:EpHiMeThEuS:.. TPF Üyesi
|
|
|
Ben asit ile pH düşürülmesine en baştan beri karşıydım!
Barışın bahsettiği, pH düşürürken bir yandan da tamponlama yapma meselesi çok önemli! Seachem' in böyle bir ürünü varmış ama ben bir türlü doğru kombinasyonun ne olduğunu öğrenemedim! Yeri gelmişken bu konuda bilgisi olan arkadaşlar, bilgilerini paylaşırsa sevinirim! |
|
| Sayfa başı | |
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 29.08.2006 11:45 İleti: 5652 Yaş: 49 Konum: İstanbul |
|
|
Evet. Seachem'in bu tarzda ürünleri var. Şu anda çok yoğunum. Daha sonra bu konuyla ilgili bilgilendirme yapacağım.
|
|
|
Barış UZMAY P. Piraya (1)
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
Seachem Acid Regulator:
Fosfat bazlı tamponlama sistemidir. Fosfat bazlı olduğundan alg oluşturma riski vardır. Bununla beraber, pH'ı diğer ürünlere göre daha uzun süre sabit olarak tutar. Kullanım: İstenilen pH değerine ulaşana kadar her 40 litre için 1 çay kaşığı olarak kullanılır. Daha sonra ayda bir veya su değişikliklerinde, eklenen su miktarına göre tekrar kullanılır. Spesifik bir Ph değerine ulaşıp, tamponlamak için Seachem Neutral Regulator (fosfat bazlı) ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Aşağıdaki oran tablosu R/O sular için yapılmıştır. Eğer, suyunuzun Kh'ı belli bir değerin üzerinde ise, aşağıdaki tablo bir başlangıç rehberi olarak kullanılabilir. Neutral Regulator : Acid Regulator pH 1 : 1 6.8 1 : 2 6.4 1 : 3 6.2 1 : 4 6.1 1 : 6 6.0 1 : 9 5.8 http://www.seachem.com/products/product ... lator.html Seachem Acid Buffer: İçeriğinde bisulfat tuzlar bulunan direkt bir asit kaynağıdır. Acid regulator'a göre daha az pH sabitleme özelliği bulunur. Fosfat barındırmadığı için kullanımı süresince alg problemi yaşatmaz. Kullanım: İstenilen pH değerine ulaşana kadar her 80 litre için 1/4 çay kaşığı olarak kullanılır. Direkt olarak akvaryuma eklenmesi daha iyi sonuç verir. Özellikle Gh ve Kh düşük sularda, spesifik bir Ph değerine ulaşıp, tamponlamak için Seachem Neutral Alcaline Buffer ile birlikte kullanılması tavsiye edilir. Aşağıdaki oran tablosu R/O sular için yapılmıştır. Eğer, suyunuzun Kh'ı belli bir değerin üzerinde ise, aşağıdaki tablo bir başlangıç rehberi olarak kullanılabilir.[quote] Acid Buffer AlkalineBuffer pH 1 : 0.5 5.0 1 : 1.0 6.0 1 : 1.3 6.5 1 : 2.0 7.0 1 : 2.5 7.5 1 : 4.0 8.0 http://www.seachem.com/products/product ... uffer.html Sonuç: Mevcut tankların belli bir Kh'ı olduğundan ve belirtilen tablolar R/O sular için yapıldığından, geriye yine deneyip hesaplama metodu kalıyor. Bu deneme sürecinde yukarıdaki tablolar, referans tablo olarak kullanılabilir. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Tecrübeli Üyesi
|
|
Eline sağlık Barış, çok faydalı bilgiler.
|
|
| Burak Söylemez | |
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
Rice adarim, arkadaşlar. Bilgi paylaştıkça anlamlı oluyor.
|
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
|
|
|
Barış bilgiler için teşekkürler! Sanırım ilk yazdığın benim kullandığım ürün! Altta yazdıklarınla ilgili market kısmına yazıcam zaten!
Ellerine sağlık! |
|
| Sayfa başı | |
|
TPF Özel Üyesi
|
|
Rica ederim, Caner.
Seachem acid regulator bende de var. Ama nadiren kullandım. Piyasada Seachem Acid Buffer'a rastlamadım. Sera'da da yok. Anadolu Pet de getirmiyor olabilir. http://www.anadolupet.com.tr/ |
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Merhaba;
Barış beyin faydalı bilgilerini okuduktan sonra, kendi tankıma istinaden şöyle bir çıkarımda bulundum; Tankımın Ph seviyesi 7,8-8,0 civarı Kh seviyesi ~ 3 . Benim Kh seviyem PH 'ı sabitleyebilecek düzeyde olmadığında ötürü (olması gereken düzey ~ 4 - 5) Ph sabitleyebilmem için (özellikle Kh ve Gh düşük sularda kullanılmak üzere ) Seachem Acid Buffer 'ı kullanmam gerekir..Doğru mu anlamışım?? Ayrıca bu ph olayıyla ilgili olarak birçok araştırma yaptım ve kafam çok karıştı..Bende ki natt.lar daha yavru (1-1,5 aylık) fazla Ph değerinde yaşarlar ancak uygun doğal ortamları olmadığı için nasıl problemlerle karşılaşırım yada farklılıklar (Karınları kızarmaz vs.) ?? Ayrıca bu ph seviyelerine alışabilirler mi? Bir de ben diyelim ki doğru methodu buldum ve uygulamaya koyuldum.Suyun kimyası ile bu denli oynama yapmam balıklarıma bir zarar verir mi? Farz edelim ki bu ürünleri 6 ay boyunca kullandım ve şartlar artık bunları kullanmama yönüne doğru meyil aldı ben bunları kullanmayı kestiğim anda suyun kimyası değişeceğinden ötürü balıklara daha büyük zararlar verir mi?? Çok soru sordum umarım gelecek olan cevplar hem benim hem de diğer arkadaşlar için faydalı olur. Teşekkürler. |
|
|
Tuncay GÖKÇEK
|
| Sayfa başı |
|
|
|
|
|
Tuncay çok güzel sorular sordun. Umarım sana yardımcı olabilirim. Bu arada daha önce bu konu ile ilgili sorduğun sorunun yanıtını özet olarak yazdımç Ayrıntılı bir makale üzerinde de çalışmaya devam ediyorum.
Öncelikle bence pH sabitlemek için en iyi ürün Seachem Acid Buffer-Neutral Buffer karışımı ki maalesef bu ürün Türkiyede yok. Dışarıda kullananlardan öğrendiğime göre karbonat esaslı bir tampon olduğu için tankın içine amonyak bombası da düşse pH değişmiyormuş. Şu an piyasada Seachem Acid Regulator var, oldukça da etkili ama fosfat içerikli olduğu için yosuna (Alg demek daha doğru olur) neden oluyor. Çoğu, "Su otursun!" maksatlı su değişimi yapmayan akvaristin tankında bir süre sonra pHnın düşmesinin sebebi de aslında suyun oturması falan değil, suyun tam anlamı ile göçmesidir. Balık dışkıları ve yenmeyen yemler nitrat ve fosfat birikimine neden olur. Nitrat amonyağın aksine asidiktir! Fosfat ise karbonat bakımından fakir sularda asidik karakter gösterir. Balıkların yüksek pHda tutmanda hiçbir sakınca yok. Bugün Türkiyede kaç kişi Discus, Cardinal, Altum gibi balıkları asidik suda besliyebiliyor ki? Ya da Tanganyika Chiclidlerini pH8.5 da bakan kaç kişi var? Ama bak insanlar bu saydığım balıkalrdan, piranha da dahil olmak üzere nasıl da yavru alıyorlar... Burak Abinin bir tezi var ki ben gayet mantıklı buluyorum. Bırakalım balıklar uygun koşullardaki (amonyak, nitrit, klor ve ağır metallerden mümkün olduğunca kurtarılmış, mineral bakımından zengin) sularda yaşamaya alışsın. Yani sıkıntı etmeye gerek yok. Şimdi dinelebilir ki "Madem gerek yok, seni niye o kadar malzeme kullandın?". Bunları kafadan atmadan, başka yerden okuyup aktarmadan anlatmanın en iyi yolu deneyip görmek ve öğrenmek. |
|
| Sayfa başı | |
|
TPF Tecrübeli Üyesi
|
|
Bence de yaptığın ve uyguladığın sistemler ve deneyler bi çok konu ve malzeme hakkında bir çoğumuza ışık oldu Caner.Bilimsel konuların bir çoğunun önünü açıp gerçekten işe yarayıp yaramadığını birlikte öğrenmiş olduk
Ben dediğin gibi hiç bir şey kullanmadan balıklarımı çeşme suyunda bakıyorum yıllardır, bir ara manueli için damacana su girişimlerim oldu fakat çeşme suyu ile damacana arasında balıkta hiç bir fark olmadı. Natlar zaten çeşme ortamında çok rahatlar, şu an piraya 2 haftadır çeşme de yolda baya hırpalanmış erimeler olsada hızla toparlanmakta. Benim gözümde piranha akvaryum ortamına ayak uydurmada ister f-0 olsun ister akvaryum doğumlu en gaddar ve adapte olması kolay bir balık, en çok sevdiğim yönlerinden biri de bu derece sağlam olmaları. Konudan fazla uzaklaştık, kusura bakmayın |
|
| Burak Söylemez | |
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
Caner çok güzel açıklamış.
Aslında bazı sorularına kendin de cevap vermişsin. Burada dikkat etmen gereken en önemli şey, Ph oynaklığı. Piranhalar çok rahat bir şekilde 6,5 - 7,5 Ph arasında bakılabiliyor. 6-8 arasında da bir sorunla karşılaşıldığını duymadım. Mesajının son paragrafında da buna değinmişsin. Acid Buffer-Neutral Buffer en güzel kimyasal çözüm, ancak kullanım sırasında ve sonrasında su değerlerini düzenli olarak takip etmen gerekir. Özellikle de su değişikliklerinde bu çok önemli. Bence en güzeli, su değişimlerinde biraz daha düşük Ph lı su kullanman. Eğer, çeşme suyu kullanıyorsan ve Ph'ı biraz daha aşağı çekmek istiyorsan, CO2 ve kimyasal haricinde net bir çözüm pek mümkün değil, belki torf kullanmanın biraz etkisi olabilir, ama torftan bir mucize bekleme. Bence Ph'tan çok Ph oynaklığı daha önemli olduğundan, Ph'ı çok kafana takma. Burak'ın da dediği gibi çeşme suyunda rahatlıkla bakılabiliyorlar. Üretim düşünmen durumunda bu değerler daha önemli olacaktır. Şimdi, al eline kahveni, geç akvaryumunun karşısına, yavrularının akıntıya karşı yarışırcasına yüzmelerinin keyfini çıkart. |
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
|
|
|
nameless yazdı:
Caner çok güzel açıklamış.
Aslında bazı sorularına kendin de cevap vermişsin. ... CO2 ve kimyasal haricinde net bir çözüm pek mümkün değil, belki torf kullanmanın biraz etkisi olabilir, ama torftan bir mucize bekleme... Mükemmel bir yaklaşım ve en doğru kelimeler... |
|
| Sayfa başı | |
|
Kayıtlı Üye
|
|
cevaplarınızdan ötürü herkese teşekkür ederim..Bu ph olayı Kafamda daha da netleşti..Torf kullanıyorum ve dün ölçümlerimde ~7.5 değeri gördüm..daha evvel ~6.8 e kadar indiğine de şahit oldum ama sabit değil tabiki..
Son bir sorum daha olacak..ben de üretim yapmayı düşünüyorum ileride..farz edelim ki bu ~7.5 ph değeri sabitlendi ki Kh 'ı 4-5 üzerine sabitlemeden zor bir iş gibi gözüküyor..Üretim için en uygun bir ph değeri diye birşey var mı?? üretim yapan arkadaşların ph ları kaçtı acaba?Yoksa benim tanktaki değerler üretim için yeterli midir? |
|
|
Tuncay GÖKÇEK
|
| Sayfa başı |
|
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz