Canlı Yemin Yasaklanması

Yetkili: Moderatör

Bu konu kilitlenmiştir, iletilerinizi düzeltemezsiniz ve cevap yazamazsınız.
 22 sayfadan 8. sayfa [ 324 ileti ]
[Sayfaya git]   Önceki  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Sonraki
Yazar Mesaj

Çevrimdışı erkan1727

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 28.07.2010 23:19   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Alıntı ile cevapla İletiyi rapor et 

Uğur sana katılıyorum kardeş, gerçekten güzel bilgilendirdin bizi güzel mesajlar verdin teşekkürediyorum ve ne demek istediğini anlıyorum.Canlı yemi bende tasdiklemiyorum inşallah diğer arkadaşlarda canlı yem vermezler.
[url=http://IMG-20151007-WA0005.jpg
]IMG-20151007-WA0005.jpg
[/url]

ERKAN TAŞKIN - ADANA YAŞ 39
0.532 402 01 77
Sayfa başı Profile bak Özel mesaj gönder 

Çevrimdışı яєѕυℓ çαℓışкαη

Administrator

Administrator

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 28.07.2010 23:25   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Uğur forum çalışmları yüzünden gecikti en kısa sürede oylama yapılacaktır.
Resim
S. Manueli (40 cm)
Üretim Başarısı

Çevrimdışı subarusti

Katılımcı Piranhacı

Katılımcı Piranhacı

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 29.07.2010 23:10   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Canlı yem atanlara birşey sormak istiyorum ;

Atılan balıktan kopan her parçadan kan fışkırsa,balığın dili olsada inleye inleye ölse ve bunu duysalar buna rağmen atabilirlermi ?

Bence bu konudaki en bariz insanları yanıltan konu budur. Balıkların dilinin olmaması.

10 tane pitbulun arasına kedi atmakla natt sürüsünün arasına pengasus atmak arasındaki tek fark budur bence.

Birçoğunuz gibi bu hobiye piranhaların canlılara karşı verdiği tepkinin etkisinde kalarak başladım heveslendim,sevdim bu hayvanları. Şimdiye kadar hiç atmadım canlı yem. Çok gitti gitti geldi aklıma.Düşündüm düşündüm yanlış olduğu kanaatine vardım.
Sinan AYDIN
Ankara

Ara verdi.

Çevrimdışı TORK

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 30.07.2010 11:41   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

L£AD£R yazdı:
Uğur forum çalışmları yüzünden gecikti en kısa sürede oylama yapılacaktır.

Eyvallah abi kolay gelsin,iyi çalışmalar.

Erkan ve Sinan abilerim değerli yorumlarınız için teşekküre ederim,işallah bizlerinde memnun olacağı bir karar çıkacaktır.

Yanlız sizden ve diğer abi ve kardeşlerimden birşey istirham ederim ki; oda,tekrardan bu konuların açılmasına sebep olucak cümleler kurmamamız forum için çok iyi olur.Verenler ve vermeyen herkez bu başlıkta bir neticeye varan mesajlaşmalara rastladılar.O bakımdan kimseye birşeyi tekrar ve tekrar sonuçları anlatarak bir yere varamayacağımızı düşünüyorum.Bunun yanında bu konular sadece kendimize (arkadaşlığımıza) zarar verecektir.
.......................Uğur Erdil.....................
Resim

Çevrimdışı PiranHa_TerBiyeCisi

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 30.07.2010 16:37   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

subarusti yazdı:
Canlı yem atanlara birşey sormak istiyorum ;

Atılan balıktan kopan her parçadan kan fışkırsa,balığın dili olsada inleye inleye ölse ve bunu duysalar buna rağmen atabilirlermi ?

Bence bu konudaki en bariz insanları yanıltan konu budur. Balıkların dilinin olmaması.

10 tane pitbulun arasına kedi atmakla natt sürüsünün arasına pengasus atmak arasındaki tek fark budur bence.

Birçoğunuz gibi bu hobiye piranhaların canlılara karşı verdiği tepkinin etkisinde kalarak başladım heveslendim,sevdim bu hayvanları. Şimdiye kadar hiç atmadım canlı yem. Çok gitti gitti geldi aklıma.Düşündüm düşündüm yanlış olduğu kanaatine vardım.

Benim videolari izle youtube ve vimeo da.Sorunun cevabi orda ATARIM 10 pitbulum olsa hepsini yaban domuzun uzerine salarim.Kediye neden saliyim burda bi amac olmali.

Piranhalarima canli yem veriyorum cunku dogalarindada canli yem tuketiyorlar.Simdi diyeceksinki bu bi akvaryum zaten isinize geldigi zaman akvaryum isinize geldigi zaman doga oluyor.Dekor yapiyoruz dogaya uygun olmali ama yemleme oldumu kendi yontemlerimiz olmali demi ?Bende oyle degil amazonda piranha surusu leylek yavrusunu yok ediyor illa gidip amazondan leylekmi avlicaz ?giderim onun yerine pet shop tan yilanlar icin uretilmis fare alirim zaten oyle yapiyorum.Daha agresif oluyorlar daha iyi buyuyorlar piranha gibi buyuyorlar amazonu yasatiyorum onlara.Fare benim umrumdami saniyorsun ?
Esad Bulut | Hollanda - 1990
Rocky The Rhombeus
Emek yoksa Agresiflikte yok
Akvaryumun kalbi -> Sump
H.C <3 Boyka

Resim

Çevrimdışı subarusti

Katılımcı Piranhacı

Katılımcı Piranhacı

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 30.07.2010 21:01   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

PiranHa_TerBiyeCisi yazdı:
Benim videolari izle youtube ve vimeo da.Sorunun cevabi orda ATARIM 10 pitbulum olsa hepsini yaban domuzun uzerine salarim.Kediye neden saliyim burda bi amac olmali.

Piranhalarima canli yem veriyorum cunku dogalarindada canli yem tuketiyorlar.Simdi diyeceksinki bu bi akvaryum zaten isinize geldigi zaman akvaryum isinize geldigi zaman doga oluyor.Dekor yapiyoruz dogaya uygun olmali ama yemleme oldumu kendi yontemlerimiz olmali demi ?Bende oyle degil amazonda piranha surusu leylek yavrusunu yok ediyor illa gidip amazondan leylekmi avlicaz ?giderim onun yerine pet shop tan yilanlar icin uretilmis fare alirim zaten oyle yapiyorum.Daha agresif oluyorlar daha iyi buyuyorlar piranha gibi buyuyorlar amazonu yasatiyorum onlara.Fare benim umrumdami saniyorsun ?

Bak güzel kardeşim. Onlara Amazonu yaşatıyorum diyosun.Bunu 60*40*30 =72 Lt (kum, varsa dekor ,su seviyesi , bitki hariç) Bu hacimdemi Amazonu yaşıyor balık ?

Heryerde yazan ortak kanı "leş yiyici balık" Amazonu yaşatacaksan arada sırada leş at ozaman. Sende kendi yönteminle işine gelen yolla yemliyorsun demekki.

Daha agresif olduklarını,renklerl ,formlarının daha iyi olduğunu iddia ediyorsun canlı yem yediklerinde. Madem öyle kendi çapımızda test yapalım forumda ozaman. Balıklarım 7-8 cm. Emsalleri elinde olan ve canlı yem veren başka arkadaşlarla atıyorum 3 ay sonra video ve foto koyalım karlılaştıralım. Renkleri,formları ve agresiflikleri.Balıklara sadece günde 2 sefer "tavuk ciğeri,kırmızı et,tavuk göğsü ve hindi eti" veriyosum sadece. Çok iyi geldiği söylenen karides ve hikaride vermiyorum bak.
Sinan AYDIN
Ankara

Ara verdi.

Çevrimdışı PiranHa_TerBiyeCisi

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 30.07.2010 22:09   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Evet o kucuk tankta ben buyuk basarilara imza attim.Yeri geldi buyuk tankta baktim onemli olan nasil baktigindir bende suan 1 balik var o yer ona yetiyor rahat ol.Zamaninda baktim bakicama sonra sattim piraya gibi renkleri nerdeyse sirtlarina cikiyordu daha baliklar 10 cm falanlardi.Bunlar hep beslenme,tank ve su kosullarina bakar.Ama beslenme olamadan hic bisey olmaz bunlarin hepsine dikkat etmek gerekiyor.Ben neden les et atiyim ?kasaptan aldigim dana kuzu eti falan atiyorum.Kafama gore bi besleme bicimim var benim daha cok balik eti ve karides veriyorum mesela su aralar 1 ay sonra belki dana etine gecerim yani belli olmaz.Arada canli yem atiyorum hikari veriyorum.Ama canli yemsiz asla olmaz bence.En azindan 2 sene canli yem vermek lazim baslarda yogun olarak 1,5 yildan sonra canli yemi yavas yavas kesersin.Kartlasmis baliklara zaten canli yem gerekmez iste ondan sonrasi show olur bence.
Esad Bulut | Hollanda - 1990
Rocky The Rhombeus
Emek yoksa Agresiflikte yok
Akvaryumun kalbi -> Sump
H.C <3 Boyka

Resim

Çevrimdışı яєѕυℓ çαℓışкαη

Administrator

Administrator

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 30.07.2010 22:14   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Portalda uzun bir zamandır yaklaşık 4 yıl kadar önce yazılmış bir başlık var dikkatinizi çektimi bilmiyorum.

Piranha ve Canlı Yem

Piranhaları hobi olarak evlerinde bulunduran ve besleyen piranhacıları en çok rahatsız ve rencide eden konulardan biri de canlı yem konusu olduğu için değinmekte yarar görülmüştür. En çok üzüldüğümüz nokta piranha hobicilerine yakıştırılan sıfatlardır. Bazı sığ görüşlü zihniyetler işin psikolojisini irdelemeye götürecek kadar garip davranışlarda bulunmuşlardır. Bu çok yanlış ve peşin hükümlü bir yargıdır ve kabul etmek söz konusu bile değildir. Konunun gelip tıkandığı nokta piranhaların canlı yem ile beslenmesi konusudur. Bizim bu konudaki prensiplerimiz şu şekildedir;

- Türkiye Piranha Portalı canlı yem ile beslemeyi bir zevk aracı olarak kullanmaz ve kullandırtmaz.
- Türkiye Piranha Portalı, piranhaları sevdiği ve haklarını savunduğu kadar, diğer canlılara da aynı hassasiyeti gösterir.
- Türkiye Piranha Portalı’nın bu yönde hiç kimseye bir dayatması olmaz, sadece tavsiyesi olur.

Son olarak; her piranha sever aynı zamanda bir hayvan severdir. Başkalarından ne eksiktir ne de fazladır. Her hobici gibi sevdiği ve beslediği balığa değer verir, değer verilmesini de ister.

piranhalar.com hiç bir zaman canlı yemi tavsiye etmediği gibi,canlı yem ile beslemeyede karşı çıkmamıştır.

Konu'nun islamiyet tarafına bakarsak; islamiyette zorlama yoktur.Herkes kendi bacağından asılacağı gibi uyarmakla hükümlü olduğumuzda bir gerçektir.
Resim
S. Manueli (40 cm)
Üretim Başarısı

Çevrimdışı DeJaVu

TPF Tecrübeli Üyesi

TPF Tecrübeli Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 31.07.2010 07:54   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Bu konu her zaman tartışmalara vesile oldu kimseyi kırmamak açısından kimse fikrini karşısındakine kabul ettirmeye çalışmamalı o zaman kısır bir döngü oluşuyor...

Bende canlı yemin extra bir faydası veya iyi bir yanının olmadığını düşünüyorum şahsi fikrim ama verende beni ilgilendirmiyor forum kuralları kapsamında ne gerekiyorsa ona riayet ediyoruz.
Burak Söylemez

Çevrimdışı erkan1727

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 31.07.2010 09:01   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Arkadaşlar ,Uğur kardeşimiz burada canlı yem verilip verilmemesi hakkında bir konu açmış.Bizde görüşlerimizi belirttik.Ben canlı yem vermeme taraftarıyım ha başkası verir onuda düşman gözüyle zaten göremeyiz herkesin kendi seçimidir.Bence bu konu için tartışmayada gerek yok diye düşünüyorum hepimiz piranhalar.com çatısı altında madem birleştik bu konu için birbirimizi kırmayalım derim herkese iyi forumlar.
[url=http://IMG-20151007-WA0005.jpg
]IMG-20151007-WA0005.jpg
[/url]

ERKAN TAŞKIN - ADANA YAŞ 39
0.532 402 01 77

Çevrimdışı F.Basaran

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 21.09.2010 13:52   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Bence bu konu bir kabul ettirme savaşına dönüşmemeli herkes birbirinin besleme şekline saygı duymalı. Bende nadirde olsa canlı yem veriyorum ama atıp bunu zevk aracı yapmıyorum izleyip keyif almıyorum ya da sadistlik duygularımı tatmin etmiyorum. Yalnızca balığın doğasında olan şeyi simule ediyorum. Canlı yem vermeyen kimseyede kesinlikle canlı yem vermelisin demiyorum ne mutlu onlarda kendilerine göre yanlış olan şeyi yapmıyorlar. Sonuç olarak bunu bi rekabete dönüştürmenin anlamı yok sonuçta biz bu forumda her konuda birbirimizden yardım alıyoruz birbirimizin bilgilerinden faydalanıyoruz. Sürtüşmelerle kimse kimseyi kırmasın herkes herkesin görüşüne saygı duysun bence. :onay:
Resim

Çevrimdışı TORK

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 17.10.2010 13:44   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Amaç bu olayı tartışmak değildir,zaten tartışma ortamı oluşturacak bir olgu bundan sonra istesede oluşamaz.Sağlıklı düşünebilen biri bu konuyu sayfa başından okuyarak bu konuya kendince cevap verebilir,çünkü herşey çok şeffaf.Ancak nedir? Farklı konular ile bağdaşan bu konuya (canlı yem olayına) dikkat çekmek için bu gibi şeyleri gündeme getirmek istiyorum.Doğurabileceği sonuçları ortaya koyarak benim gibi düşünenlere farklı bir boyuttan da bakmayı,farklı düşünenlere ise fikir değişimi sağlamayı umuyorum.

DeJaVu yazdı:
Geleneksel olarak her sene İzmir fuarında yapılan evcil hayvan fuarı bu ay yapılacak... Geçen seneden sözleştiğimiz için İzmak'ın standında Piranha türleri sergileyecektik. İzmir'deki kısır ve kıt yaklaşım malesef "Timsah, Yılan, Pitbull, Piranha, Dogo, Tarantula, Japanse Tosa" gibi canlıların alımı ve satışı vs vs..konusunda valilikçe uyguladığı yasak yüzünden bu işte yattı.

viewtopic.php?f=2&t=17435

İHTİYAR PİRANHACI yazdı:
Amerikada bazı eyaletlerde pirnaha beslemenin çok ağır cezaları varmış :mrgreen:
Allah Devletimize zeval vermesin. Bizde böyle bir yasak yok :mrgreen:

New Mexico 'da 90 gün hapis yada 300.000 $ ceza Colorado 'da Piranhalar için Sahiplik belgesi şart. Aksi taktirde ceza var
New York Konutlarda beslenmesi izne tabi. Aksi taktirde Konuttan kovuyorlar.
ARIZONA Komple yasak. İzin gerekiyor.
Adamlar üşenmemişler piranhalar için özel kanunlar, tüzükler çıkarmışlar.

Liste uzayıp gidiyor.

http://translate.google.com.tr/translat ... 6prmd%3Dbo

Dünyada piranhayı yasaklayan diğer ülkeler
GÜRCİSTAN
Australia Avustralya
Germany Almanya
Indonesia Endonezya
Mainland China Çin'de
Mexico Meksika
Malaysia Malezya

Philippines Filipinler

Thailand Tayland
Vietnam Vietnam

viewtopic.php?f=2&t=17461

TORK yazdı:
wahsi_irkek yazdı:
Vardir kendince sebepleri bence.

Olmazmı Kadir,bu ülkeler ve eyaletler insan haklarını olduğu kadar hayvan haklarını da çok sıkı bir şekilde uyguluyor.
Birzamanlar canımızın içi Osmanlımız da da olduğu gibi...

Daha geçen gün İzmir de piranha yasağını haber yapmıştık,hepimiz kıt bir anlayışta oldukları konusundada hemfikir olmuştuk.

Yanlız nedense bazı şeyleri hala kabullenmek bile isemiyoruz.Bile bile görmezden geldiğimiz bir nokta varki oda CANLI YEM mevzusudur.İzmir sizce neden piranha ya bu denli bakıyor biliyormusunuz? Bunun cevabını hepiniz çok iyi biliyorsunuz!!!!

Onlar piranha balığını kabulleniyorlar ama onlara canlı yem verenleri kabullenmiyorlar.Dolayısı ile bir piranha populasyonu oluşmasını veya bu balığın reklamını yapmak istemiyorlar...

Çok fazla değil inanın Ülkemizde bu balığın topu topu 5 senesi var,sonrasında bizdede yasaklanacak.O zaman bırakın canlı yem videolarınızın yayınlamak istemeyi fotoğrafını bile çekemeyeceğiz.

Oysaki hala ne olacağına bir cevap bulamayan forumumuz bu olaya öncülük ederek tabular daha oluşmadan yıkabilir...
Henüz geç değilken,forumun canlı yem konusunda tavrını koyması ve bu tavrın öncülüğünü yaparak tüm forumlarda bu ilkeyi benimseyerek bakış açılarını değiştirebiliriz.

İnanın bana henüz geç değil!!!
Gelin hepbirlikte bunda hemfikir olalım ve İzmir li hobidaşlarımız ve onların bakış açısında olanların düşüncelerini değiştirelim....
Ne olur anlık düşünmeyin biraz ilerimize bakarak düşünün.....

Valla istesem Canlı yem konusunda bukadar elverişli bir ortam oluşturamazdım.Bunun İçin Burak ve Bayram abime teşekkürler....

PiranHa_TerBiyeCisi yazdı:
Izmirde kim yasakladi piranhayi neden yasakladi ve baska hangi hayvanlari yasakladi bunlarida bilmek lazim.Sirf canli yem yuzunden piranha yasaklayan bi kisi olamaz. :roll:

TORK yazdı:
Sevgili kardeşim Esad,''kim,neden,niçin'' gibi soruları bir kenera bırakalım.Daha bugün forumumuzun ilanlarında yeni bir piranhacının mesajına rastladım.
DİKKAT ET BU BİR PİRANHACI!!!!

centeremr1 yazdı:
Ben 5 Aylık Acemi Bir Piranha Besleyicisiyim Yazdıklarımı Maruz GÖrün...

5 aydır Pacu denılen kımılerı pıranha dıyor beslıyorum aslında ne atsam yıyorlar falan akvaryumda her balık ıle yasıyorlar japon olsun que olsun Pangasus kaplumbaga ıle dahi yaşıyoarlar

Ben Piskopat deılım sadece saldırgan hayvan beslemek hosuma gıdıyor fakat o paculardan sonra pıranhalardan sogudum elınde Sıyah satılık etcıl pıranha olanlar bana mesaj gonderebılırler toplu alım yapılcaktır Yalnız Agrasif Olmaları Öngürünür...

Şimdi sorarım sana....
Kim pisikopat diye tanımlanan birisini yanında veya ortamında ister?????
Resim

Çevrimdışı sniper.tr

Kayıtlı Üye

Kayıtlı Üye

İletiTarih: 24.10.2010 22:45   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

değerli arkadaşlarım,bu konuda herkes görüşünü bildirmiş. herkesin görüşüne ve uygulamasına saygılıyım. canlı yemin insanlık açısından veya dinimiz açısından doğruluğu yada yanlışlığı tabiiki görecelidir ve bakış açısına göre değişir... fakat canlı yem vermek balıklarımızın (özellikle gelişimini tamamlamamış balıklarımızın) çene ve vücutlarını normal yemlemeye göre daha da güçlendirmez mi? çünkü canlı yemle mücadeleleri normal yeme oranla daha zor değil mi? buda benim bakış açım. bilmiyorum doğru mu düşünüyorum?
isim:alp
yer:ardahan
150*60*50 sıfır silis

Çevrimdışı Mr. Nobody

TPF Özel Üyesi

TPF Özel Üyesi

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 25.10.2010 11:30   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

sniper.tr yazdı:
... fakat canlı yem vermek balıklarımızın (özellikle gelişimini tamamlamamış balıklarımızın) çene ve vücutlarını normal yemlemeye göre daha da güçlendirmez mi? çünkü canlı yemle mücadeleleri normal yeme oranla daha zor değil mi? buda benim bakış açım. bilmiyorum doğru mu düşünüyorum?

Ben çok fark edeceğini düşünmüyorum.Zaten çenelerinin çok kuvvetli olmasının bize bir artı kazandıracağını da sanmıyorum. Ben hiç canlı yem vermedim ama çenelerinin yeterince kuvvetli olduğunu düşünüyorum.En azından kendi ihtiyaçlarına yetiyor yani eti parçalarken hatta birbirlerine zarar veriken bile yeterli geliyor :irish: :pimp:
Okan YEŞİLÖZ-Yaş:40-Kahramanmaraş-Türkoğlu

Çevrimdışı TORK

Üretim Başarısı

Üretim Başarısı

Kullanıcı avatarı

İletiTarih: 25.10.2010 14:04   İleti başlığı: Re: Canlı Yemin Yasaklanması   

Okan YEŞİLÖZ yazdı:
Ben çok fark edeceğini düşünmüyorum.Zaten çenelerinin çok kuvvetli olmasının bize bir artı kazandıracağını da sanmıyorum. Ben hiç canlı yem vermedim ama çenelerinin yeterince kuvvetli olduğunu düşünüyorum.En azından kendi ihtiyaçlarına yetiyor yani eti parçalarken hatta birbirlerine zarar veriken bile yeterli geliyor :irish: :pimp:

+1
Ayrıca ben hiç katkısı olacağını düşünmüyorum ;)
Alp bey'in bu video yu izlemesini ve hangi çeşit beslemenin diş ve çene yapısını güçlendireceğini düşünmesini isterim doğrusu...
http://vimeo.com/7117948

Buda geçen yazılarda bahsedilen İzmir pet fuarından,Ahmet bey sağolsun çekivermiş.Burayada aktararak konuyla ilgilenlerin görmesini istedim...

Resim
Resim
Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Bu konu kilitlenmiştir, iletilerinizi düzeltemezsiniz ve cevap yazamazsınız.
 22 sayfadan 8. sayfa [ 324 ileti ]
[Sayfaya git]   Önceki  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 22  Sonraki

Kimler çevrimiçi
Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

Bu forumda yeni konular açabilirsiniz
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz