Tüm zamanlar UTC + 2 saat
Yetişkin Olmayan Serrasalmuslardaki Tavır Sorunsalı
Yetkili: Moderatör
| Yazar | Mesaj |
|---|---|
|
Kayıtlı Üye
Kayıt: 09.08.2012 08:06 İleti: 149 Yaş: 42 Konum: Ankara |
|
|
Benim gibi bir çok F0 serrsalmus bakıcısının bir şekilde yaşadığı ya da yaşayacağı bir problemi araştırıyorum 2 gündür. Bazı bilgilere ulaştım sizlere paylaşıyorum. Yorumlarınızla konun olgunlaşacağına eminim. Olayı başlıklaştırırsak;
"Yetişkin olamayan serrasalmuslardaki stress/aktif olmama durumu" Öncelikli olarak forum bünyesinde de bu konuyu araştırdım. Ama daha derli toplu olması ve bir makale oluşu sebebi ile şu makaleye odaklandım; www.angelfire.com/biz/piranha038/Serra_EvanThompson.html Tabi OPEFE her piranhacının başucu rehberi olmaya bu konuda da devam etmiş. Bu makaleden alıntılar yaparak sorunumu açıklayıp, öğrendiklerimi paylaşacağım. Bana gelen balık Serrasalmus manueli. 12-13 cm. Geldiğinde kuyruk yüzgecinde hafif erime vardı. Tank 600 L. Suyu black water şartlarına çok yakın. Bol kütüklü bir tank. Başta 50 neon 9 black tetra ve epeyce bir zebra yavrusu mevcuttu. Bunları stress önleyici balık ( dither ) maksadı ile tercih ettim. Balık geldiğinin 1. saatinde bir tane japonu yedi. 2-3 saat tankda çok rahat yüzdü, gerilmedi, dolandı. Akşamında 1 blak tetra götürdü. Ertesi gün bir kütüğün arkasına geçti ve 7. gün hala orda. Gün aşırı 1 japon 1 black tetra götürdü. Neonlarda 20 adet kaldı. Balık iştahlı ama gece oluyor bunlar artık. Yüzgeç erimesi geldiği gibi kaldı. Bulunduğu yere yaklaşınca geri hafif çekiliyor ama yerinden vaz geçmiyor. Olayı tanımlamış olduk. OPEFE makalesinde de aynı konuya değinilmiş. Agresif, bölgeci ve aktif olması gereken bir balık neden böyle bir köşeye çekilir ve bu sorun nasıl aşılırı. Önce sebeplere gelirsek balığın ergen altı oluşu. Kendisi bir avcı ama avlanılma iç güdüsüde çok çok yoğun. Saklanmacılığının temel sebebi bu. Balık irileştikçe bu sorun ortadan kalkıyor fakat bu belki yıllar sürecek bir süreç. Hiç kimse tahamül edemez. İkincil olarak serrasalmuslar gençken pusu avcisi balıklar. Ani bir hamle ile beklenmedik yerden saldırmacılar. Bu da saklanma iç güdüsünü tetikliyor. Aç bırakmak bu noktada balığı ortaya çıkarmaya yardımcı ama balık gelişiminden oldukça ödün vermiş, sağlıksız bir balık elde etmiş oluyorsunuz. Uygulamak size kalmış. Bana ters. Şimdi bu saklanmacı balığın kabuğunu kırmadaki taktiklere gelelim; Alışılagelinmiş ilk taktik dekorsuz boş tank. Bu oldukça riskli bir yöntem. Ama işe yararsa en kısada cevap verecek yöntem. Balığı şoka sokabilirsiniz. Kendini tam bir av olarak hisedebilir. Lakin atlatabilirse en kısa sürede arsızlaşacağı aşikar. Ben hem biotop yapma eğilimimden hemde riske girilecek balık olarak görmediğimden böyle bir uygulama yapmayacağım. Gelelim benim uyguladığım dither ( stress önleyici küçük balıklar ) konusuna. Açıkcası ben bu uygulama ile stressini yenmediğim balık yoktur. Şimdiye kadar bir çok tür besleidm. Hep işe yaradı. Fakat makalede bu konu ile ilgili çok enteresan, beni ters köşe yapan cümleler var. Yetişkin altı serralardaki pusu avcısı güdüsünü çok tetikliyor bu balıklar. Balık riskli gün ışığında değil de anlık kuytularda işini görüyor. Yani aktifleşme sürecinin uzamasına sebep oluyor. Yazar özellikle serra tek beslenire getiriyor lafı. Açık açık avalanma belli bir boydan sonra başlıyor. Yazarın bu konudaki uygulanabilir tavsiyeleri ise; 1-Balığınızı tankını insan geçişinin yoğun olduğu bir yere koyun. Hatta mümkünse bütün gün bu hareketliliğe maruz kalsın. 2-Gün ışığı sürecine devam edin. Mümkünse timer kullanın. Doğal ışık sürecini işletin. 3-Sıcaklığın sabitliği, dalgalanmaması önemli. Isıtıcınız yüksek kalite olmalı. 4-Su kaliteniz önemli. Hafta en az bir kere su değişimi yapın. Benim gibi manu sahipleri bu konuda daha itinalı olmalı. 5-F0 serralar ne kadar canlı yem dışında yem kabul etmemek istelerde bu aktif tavır için bundan vaz geçmelisiniz. Atın eti tanka 3-4 saat dursun sorun olmaz. Aç olan yer. Buda tavır değişikliğinde büyük rol oynar. Ama sadece OPEFE makalesinde değil genel yazılı olan şöyle bir şey var; bu iş sabır işi. Ayrıca balıktan balığa çok farkeden bir durummuş. Özet olarak ben yakalamakla ortamı germek istemediğimden tetraların tükenmesini bekleyeceğim. Ki 3-4 güne biter. Bunun dışında hereketli bir ortam ayarlıyacağım nasıl yapacaksam artık. Sonuçta işimizdeyiz gücümüzdeyiz. Bulucaz bir çare. Sıcaklı ve su şartları ile ilgili bir sorun yaşayacağımı sanmıyorum. İlk geldiğindeki çiroz manu ile alaksı olmayan balığımın umarım gezinmesini, ukelalaşmasını sağlarım... Saygılar. |
|
|
Şafak KARTAL / ANKARA H.Sipinifer-Manueli-Rhombeus-Natteri My fish eats your fish |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 07.02.2007 22:46 İleti: 16982 Yaş: 42 Konum: B.Düzü/İST |
|
|
Valla Şafak tamda benim yarama tuz basmışsın,güzel bilgiler için teşekkürler öncelikle.
Bir Manu sahibi olarak şurada yazdıklarının çoğunu bende gözlemledim. *Canlı yemlere karşı gece avlanma, *Kütük arkasına saklanma *Tanka yaklaşınca geri çekilme Gece olduğunda tankın tamamına hakim olmakla beraber,gündüz bu özelliğini biraz kaybediyor ver geri çekilme yapıyor.Bende bu durumu yeni oluşuna veriyorum ve biraz daha sabretmem gerektiğini düşünüyorum. Uygulayacağın teknikleri bizimlede paylaşırsan,işimize yarayacaklar olabilir. |
|
|
SERKAN ORBAY AKBAYIR Serrasalmus Manueli (METİN OKTAY) |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Dr.CaPa BuRRo yazdı:
Valla Şafak tamda benim yarama tuz basmışsın,güzel bilgiler için teşekkürler öncelikle.
Bir Manu sahibi olarak şurada yazdıklarının çoğunu bende gözlemledim. *Canlı yemlere karşı gece avlanma, *Kütük arkasına saklanma *Tanka yaklaşınca geri çekilme Gece olduğunda tankın tamamına hakim olmakla beraber,gündüz bu özelliğini biraz kaybediyor ver geri çekilme yapıyor.Bende bu durumu yeni oluşuna veriyorum ve biraz daha sabretmem gerektiğini düşünüyorum. Uygulayacağın teknikleri bizimlede paylaşırsan,işimize yarayacaklar olabilir. Balık ne kadar zamandır sende Serkan? |
|
|
Şafak KARTAL / ANKARA H.Sipinifer-Manueli-Rhombeus-Natteri My fish eats your fish |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
Ağustos'un 2'sinden beri bende Şafak.
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Şu an geziyor mu arada yoksa gündüz hep kütük arkasında mı üstad?
Bir de tankın ortamı hareketli mi dükkanda mı evde mi nası bir ortamda? Konuşa konuşa bulcaz ortak akıl.. |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 31.05.2011 15:29 İleti: 6225 Yaş: 42 Konum: İstanbuL |
|
|
Şafak güzel paylaşım,bilgiler için teşekkürler.
![]() |
|
![]() AnıL YüceL Pygocentrus Piraya |
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
Gündüzleri evde olamadığımdan pek gözlemleyemiyorum ama geceleri bazen kalktiğimda dolaniyor oluyor.Tank evde ve malesef pek kalabalık bir ortam sayılmaz.Ben zamana ihtiyacı var diye düşünüyorum bakalım farklı denemeler işe yarayacakmi,senden bekliyorum sonuçları.
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
Ben kendi çıkarımım bir şey deniyorum ama kötü etkide yapabilir. Amerikanlarda güven tazeliyordu ama manuda ne işe yaricak bakalim. "Ayna göstermek". Saldırdı. Sonra korktu kaçtı sonra tekrar saldırdı.2.side kaçmadı. İlk kez bu akşam denedim. Ayna karşısındakinin bir zarar vermediğini görünce güveni artar umarım. Bunun dışında ortamı hareketlendirmem lazım. Benimde tank evde. Nasıl yaparım onu düşünüyorum. Tabi şu pusu avcısı olayı yüzünden ufaklıklardan kurtulmam lazım. Oda akışına artık. Yazarım Serkan gözlemledikçe. Sende yaz lütfen. Bu arada senin balıkta başlanğıçta kuyruk erimesi oldumu. Geçtimi. Benim balık geldiği erime ile duruyor. Erime artmıyor ama iyileşmiyorda. Var mı bu konuda tavsiye.
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
poison44 yazdı:
Şafak güzel paylaşım,bilgiler için teşekkürler.
![]() İşe yarar bulduysan ne mutlu... |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
Kayıt: 03.09.2010 10:54 İleti: 5898 Yaş: 49 Konum: ANKARA MATBAACI |
|
|
Ben de bir zaman Elong beslemiş biri olarak 125 x 50 x 50 de balığın bir köşede çok tedirgin bir şekilde nerdeyse 1 haftadan fazla öylece durduğunu gördüm. Artık yem yemediği için öleceğinden bile korkar olmuştum. Sonradan yerden daha yüksek olan 80 x 40 x 40 lık bir akvaryuma koydum ve bu balığın o balık olduğuna inanamadım. Acaba yükseklik mi ona yaramıştı yoksa çerçevesini daha net gördüğü küçük bir akvaryum mu anlayamadım. Tekrardan bir serra alsam kesinlikle küçük akvaryumla başlarım
![]() |
|
|
0 532 574 36 60 - ANKARA 12 Adet Damızlık Nattereri 3 Adet F0 Nattereri Veee Yine Albino Full Red' lere dönüş. |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
serkan akkaş yazdı:
Ben de bir zaman Elong beslemiş biri olarak 125 x 50 x 50 de balığın bir köşede çok tedirgin bir şekilde nerdeyse 1 haftadan fazla öylece durduğunu gördüm. Artık yem yemediği için öleceğinden bile korkar olmuştum. Sonradan yerden daha yüksek olan 80 x 40 x 40 lık bir akvaryuma koydum ve bu balığın o balık olduğuna inanamadım. Acaba yükseklik mi ona yaramıştı yoksa çerçevesini daha net gördüğü küçük bir akvaryum mu anlayamadım. Tekrardan bir serra alsam kesinlikle küçük akvaryumla başlarım
![]() Altın değerinde bilgi cidden. Sağolasın. Seninki şu makalede çıplak tank dedikleri riskli olay olmuş. Ya şok ya da hızlı arsızlaşma. Seninki arsızlaşmış anlaşılan. 2. tank dekorsuzmuydu hocam? |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
2. tankda dekor yoktu. Gerçi birinci de de çok fazla dekor vardı denilemez. 2. tankdaki hareketliliği nerdeyse kendisini sattırmaktan vazgeçirecekti beni
![]() |
|
|
0 532 574 36 60 - ANKARA 12 Adet Damızlık Nattereri 3 Adet F0 Nattereri Veee Yine Albino Full Red' lere dönüş. |
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
|
|
serkan akkaş yazdı:
2. tankda dekor yoktu. Gerçi birinci de de çok fazla dekor vardı denilemez. 2. tankdaki hareketliliği nerdeyse kendisini sattırmaktan vazgeçirecekti beni
![]() Serkan Abi 80 liğe koyar koymaz arsızlaştı mı? Bir de ışık durumu neydi abi? |
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
TPF Özel Üyesi
|
|
Kardeşim ışık yoktu tankda. Koyar koymaz demiyelim de ne bileyim 1 - 2 gün sonra. Diğer taraftan balığın büyük tankta 2 hafta sakin kaldığı düşünülürse küçük tank için koyar koymaz arsızlaştı cümlesi fazla göze batmaz diye düşünüyorum
|
|
|
|
| Sayfa başı |
|
|
Kayıtlı Üye
Kayıt: 03.08.2012 10:49 İleti: 280 Yaş: 36 Konum: Çanakkale |
|
|
Güzel bilgilendirmelerin için sagol üstad.
|
|
| Sayfa başı |
|
Bu forumda konulara cevap yazabilirsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz